Blackjack

Blackjack, det finns ett bord på nästan alla nattklubb, bar och restaurang & pub – oftast i ett hörn tillsammans med Jack Vegas. 21 som Blackjack också heter har funnits i ett par hundra år och vandrat runt hela världen i sin utveckling från 21 eller som det hette Vingt-et-Un till Blackjack. Förutom att finnas på klubbarna och barerna så hittar du blackjack med betydligt högre insatser hos Cosmopol, men också online där du kan spela för några kronor till flera tusen kronor per hand.

Skillnaden på online och landbaserad blackjack

Skillnad finns egentligen inte, reglerna är identiska och det enda som är typiskt för online blackjack är att du spelar ensam mot en dealer. Dina odds och vilka kort som finns tillgängliga beror alltså inte på vad andra spelare drar för händer som det gör på landbaserad blackjack. Det finns också mycket större utbud av bord och insatserna kan vara så låga som en krona, detta har inte landbaserade råd med. Anledningen är ganska uppenbar, landbaserade casinon har en begränsad tillgång till bord och online så är allt som behövs mjukvara eller en webbläsare. Men du kan också spela med andra deltagare online, det finns också bord med en live dealer som gör allt för att likna verkligheten från ditt hem.

Så här spelar du Blackjack

För att vinna gäller det att slå dealerns värde på handen och träffa 21 eller så närma 21 du kan med dina kort, värdena på korten är inte samma som inom pokern. Korten 2-10 har samma värde som ansiktet visar och knäckt, dam och kung är värda 10, ässet är värt både 1 och 11 vilket bidrar till att den kan skapa både en mjuk hand och en hård hand.

 

En mjuk hand betyder att ässet har ett värde av 11 i handen, då går det alltså inte att åka på en bust och förlora eftersom ässet ändrar värde till 1 om du går över 21. När ässet är värt 1 har du alltså en hård hand och om du åker över 21 i värde så åker du på en bust.

 

Bust är ordet som används när en spelare förlorar sin hand genom att gå över 21.

Rundan börjar med att du och dealern får 2 kort, dina kort har både ansiktet uppåt och dealern har ett kort med ansikte uppåt och ett med ansikte neråt. Ansikte uppåt betyder alltså att du ser värdet på kortet och ansikte neråt betyder att det är gömt. Om dealern visar ett äss med ansikte uppåt så kan du ge upp med surrender och få tillbaka halva din insats på utvald hand eller så kan du köpa en insurance som kostar 50% av din aktuella insats på utvald hand. Ifall dealerns kort med ansikte neråt ger dealern en blackjack så får du ifall du har insurance 2x din insats. Men om dealern inte får blackjack så förlorar du din insurance.

Om du har fått ett äss och ett kort med 10 i värde så har du blackjack och vinner 2.5x din insats. Men blackjack är inte samma sak som 21, du kan enbart få blackjack på din första giv i spelet och med äss och en 10a.

 

Om du är nöjd med din hand kan du nu välja att stå med stand, dealern måste då fortsätta dra kort så länge han har ett värde under 16 och tills han har en hård hand på 17 eller 18.

 

Vill du fortsätta dra kort så gör du en hit och får ett kort till, detta kan du göra fram tills du vill stå kvar eller tills du åkt på en bust.

 

Om båda dina kort har samma värde, det vill säga ifall du tillexempel har 2 stycken 8or så kan du göra en split och skapa en ny hand av ena kortet med en ny insats och sen fortsätta spela 2 händer. Du kan fortsätta göra splits så länge du får korten till det och så länge du har pengar att skapa nya händer med.

 

Om du tror att nästa kort kommer att ge dig en riktigt grym hand och du vill dubbla din insats så gör du en double down, du får ett kort till och måste nu stå kvar.

 

Detta beskriver alla termer och regler, du vinner alltid 2x din insats förutom vid blackjack då du vinner 2.5x din insats. Blackjack är ett väldigt lätt spel att lära sig och med en bra strategi kan man vända oddsen till sin sida och få en bra inkomst.